Genom kalkberget ut i havet

Styruds nya AT-maskin fick ett tufft jobb på södra Öland. 135 meter i kalkberg rakt ut i havet – och med hemdragning av rören från fem meters djup.

Dåligt väder och sjögång gav problem med mätningen och kalkberget var hårdare än beräknat. Platsen är Grönhögen där Skanska har byggt avloppsreningsverk åt Mörbylånga kommun. Från reningsverket ett par hundra meter inåt land, grävdes en utloppsledning för det renade avloppsvattnet fram till havet. Därefter var det Styruds tur – att borra ledningen genom berget och ca 135 meter ut i Kalmarsund. Ett jobb som tog fyra veckor.

– Sjöjobb tar tid, säger Styruds Göran Åhlander. Men det här tog längre tid än vi tänkt oss. Störande moment var dåligt väder, problem med mätning samt mycket hårt kalkberg. Pilotborrningen gick på några dagar, men upprymningen av borrhålet tog nästan två veckor.

Och när borrhålet mynnar på djupt vatten, behövs hjälp av dykare för koppla av och på utrustningen. Vilket tar någon dag i anspråk varje gång.

Metoden som användes var styrd borrning med AT-utrustning, vilket bl a innebär att borrskeden är ersatt av borrkrona. En förutsättning vid hårda material.

– Vi borrade ner i kalkberget, som sluttar brant ut i havet. Följde först bergets lutning på ca 20 procent och vinklade sedan ut nästan horisontellt, för att kunna komma ut 5 meter under vattenytan – vilket var kravet.

Det är svårt att mäta borrvinklar och djup till havs. Vindar och sjögång ställer till det för den som sitter i båt och försöker hålla kontakt med sändaren i borrhuvudet. Därför gjordes först en borrplan, där datorn räknar ut vilken lutning varje borrstång ska ha, för att kurvan ska bli den rätta.

– Vi mätte sedan från land så länge det gick. Vi kan då kontrollera vinkeln på borrstången – men för att läsa av djupet måste vi befinna oss nästan rakt ovanför sändaren. I en båt som helst bör ligga stilla!

Ledningen som skulle dras var 280 mm PE-rör. På grund av dimensionen gjordes först en mellanrymning – innan röret hämtades hem. Upprymningen gick fort och bra i början. Men de sista 30 meterna, då rymmaren drogs brant uppåt, var mycket svåra och tog tid.

Rören hade svetsats ihop på land. Och drogs nu ut i havet, där de fylldes med vatten och sänktes med hjälp av vikter till en väntande dykare.

Skanskas platschef Jan Börjesson är nöjd med resultatet – till slut, som han säger.

Det tog ju lite tid. Han inser att sjöjobb tar längre tid, att det är mycket som ska stämma. Men tycker att mättekniken behöver förfinas, att det bör bli lättare att mäta ute till havs.

Göran Åhlander håller med. Men mättekniken förbättras ständigt, säger han. Och det behövs. Det såg vi ju på det här jobbet.

Dela gärna: