Förstärkning

Förstärkningsborrning är ett samlingsnamn för en rad olika metoder att förstärka eller täta instabil mark och instabilt berg. Vi har lång erfarenhet inom området och har stagat upp både slottsmurar och motorvägar, tätat bergrum och tunnlar, förankrat byggnader och spont, reparerat broar osv.

Våra borrutrustningar är dimensionerade för svenska förhållanden och svenska kvalitetskrav. Vanliga uppdrag handlar om montering av dragstag eller injektering.

Förankring

Drag- och linstag används för att ta upp dragkrafter, exempelvis vid förankring av sponter, landfästen, kajkonstruktioner och master. Vilken borrmetod som används beror på rådande markförhållanden och krav på rörets rakhet.

Ett stålrör borras ner genom jordlagret till fast berg med lämplig teknik beroende på jordmaterialet. Borrningen fortsätter sedan ner i berget, varefter hålet fylls med cement och och erforderligt antal linor monteras i hålet. Tillsammans bildar linorna ett linstag, ett GWS-stag etc. Stagens hållfasthet kontrolleras genom uppspänning.

Injektering

Metoden används för att skydda byggnadskonstruktioner mot inträngande vatten genom att fylla sprickor i omkringliggande berg med tätningsmedel.

Injektering används också för att stabilisera marken t ex genom att under tryck spruta ut cementblandning samtidigt som borrhuvudet dras upp. Dessutom används injektering för att öka bärigheten hos olika grundläggningskonstruktioner, exempelvis genom att trycka ut en cementblandning genom borrhål i en rörpåle.

Alla borrmetoder för Förstärkning

Augerborrning är en kostnadseffektiv tryckmetod för horisontell förläggning av skyddsrör.

Läs mer

Betongrörstryckning är en etablerad teknik för att bygga självfallsledningar i lera.

Läs mer

På senare tid har borrade landfästen blivit ett uppskattat alternativ till de traditionellt schaktade och muddrade utförandena.

Läs mer

Med borrhålsmätning ges information om borrhålets faktiska läge så att borrplanen kan korrigeras och risken för att borra ihop hål minimeras.

Läs mer

När risken för hinder i borrlinjen är stor, eller då sten, berg eller block ska passeras, är hammarborrning den metod som garanterar ett lyckat resultat.

Läs mer

Vid rördimensioner upp till 110 mm diameter och lämpliga markförhållanden, är jordraketen ett oslagbart alternativ. Både ekonomiskt och tidsmässigt.

Läs mer

Styruds schaktfria kabelrasering är en smidig metod att ersätta gamla el- och telekablar med nya.

Läs mer

Metoden används bland annat för geotekniska undersökningar och mineralprospektering, samt till precisionsborrade pilothål.

Läs mer

När grova ledningar ska dras med hög precision och jordarterna i ledningslinjen är blandade, eller består av berg, då är mikrotunnlar ett intressant alternativ.

Läs mer

Raiseborrning är en beprövad metod för stora berghål - flitigt använd bl.a. inom gruvindustrin.

Läs mer

När det handlar om grova rör (323-2000 mm diameter) och då hinder i form av större sten och block inte finns, är rörramning ett alternativ.

Läs mer

Sänkbrunnar är ett oslagbart alternativ för brunnar i lermassor, ju djupare desto bättre!

Läs mer

Styrd auger kan användas i alla jordmaterial där större block och berg inte förekommer för installation av grova skyddsrör, upp till 1400 mm diameter, under t ex vägar och järnvägar.

Läs mer

Styrd borrning är metoden för långa, krökta borrhål i blandkornig och fin jord och är möjligt för diameter upp till 1200 mm.

Läs mer

Styrd borrning med mudmotor är en vidareutveckling av styrd borrning och är en metod för långa, krökta hål som lämpar sig då marken är grövre eller alltför stenbemängd för traditionell styrd borrning.

Läs mer

SBR-borrning är en vidareutveckling av styrd borrning och är en metod för långa, krökta hål som lämpar sig då marken är marken är grövre eller alltför stenbemängd för traditionell styrd borrning.

Läs mer

StyroRock Navigator är en egenutvecklad, patenterad metod för styrd borrning i berg.

Läs mer

Krav på slät yta? Förbud mot buller och vibrationer? Då är vajersågning det självklara alternativet till sprängning.

Läs mer