Bergborrning med precision för vattenledning i Flen

En 18 km lång överföringsledning för dricksvatten byggs mellan Katrineholm och Flen. Flen tar idag sitt råvatten från sjön Båven och vattenverket från 1964 är i stort behov av upprustning. Flens kommun beslutade redan 2012 att framtidens vattenförsörjning i stället ska ske genom att köpa dricksvatten från Katrineholm och nu är storprojektet igång.

Sörmland Vatten skrev avtal om entreprenaden med Lindesbergs Grus och Maskin och byggstart skedde i januari 2017. Styrud har fått förtroendet att genomföra schaktfritt ledningsbygge på vissa avsnitt och håller just nu på med en 255 meter lång sträcka genom Skallberget utanför Sköldinge. Andreas Israelsson är Styruds projektledare, som fått en del utmaningar under projektets gång.

  • Här var det mycket höga krav på precision, med bara 20 cm avvikelse vid utgångshålet vilket är ganska extremt för sträckan. Dessutom fick vi problem med bergets kvalitet från början – de första 30 meterna var ganska uppsprucket, vilket gör att borren inte går rakt.

För att klara precisionskravet har man här valt att kombinera tre olika borrmetoder. Inledningsvis användes en metod för styrd kärnborrning, som innebär att man får en kontrollerad borrning och samtidigt kan samla information om bergets beskaffenhet inför kommande upprymning. De första 30 m där berget var dåligt förstärktes genom injektering ett par gånger under kärnborrningen. För att styra kärnborren användes en relativt ny metod, en muddmotor som drivs genom att vätska pumpas med mycket högt tryck och flöde genom borrstängerna – 8 bar, 190 minutliter.

Efter att ha kärnborrat hela sträckan på 255 meter, rymdes hålet upp till 305 mm med hjälp av hammarborrning och man injekterade det dåliga partiet ännu en gång. Risken för avdrift med hammarborrning minskas tack vare kärnborrhålet. Den avslutande upprymningen till 860 mm sker genom raiseborrning som innebär att en grov borrkrona som dras med tillbaka genom hålet.

Hur gick det då med precisionen?

  • Jo, vi hamnade ungefär en meter från krysset, konstaterar Andreas. Men kör man enbart hammarborrning 255 meter hamnar du kanske inom 15 meter på andra sidan och det funkar ju inte, så under omständigheterna är jag nöjd.

Hela det 18 km långa ledningsbygget mellan Katrineholm och Flen beräknas vara klart till årsskiftet till en totalkostnad på 124 miljoner kronor.

Styrud är medlem i branschorganisationen SSTT – Scandinavian Society for Trenchless Technology – som skriver om projektet på sin hemsida. SSTT har också lagt ut en film om projektet på Youtube.

Vill du veta mer?

Här kan du läsa mer om ledningsbyggnad på Styruds vis och hitta kontaktpersonen som är närmast dig.

Dela gärna:
Letar du efter något?

Generic selectors
Matcha exakt
Sök i titel
Sök i innehåll
Sök i inlägg
Sök i sidor
Filtrera via kategori
Okategoriserade
Kundcase - Schaktfri ledningsbyggnad
Kundcase - Grundläggning
Kundcase - Geoenergi och vatten
Kundcase - Gruvor och prospektering
Styrudkoncernen
Schaktfri ledningsbyggnad
Grundläggning
Geoenergi och vatten
Gruvor och prospektering