Nordiskt rekord i tunnelborrning

Den 12 mil långa och 30 år gamla Päijännetunneln försörjer Helsingfors med dricksvatten. Tunneln har en diameter på 3,5 meter. Under åren har granitblock från innerväggarna rasat ner på tunnelgolvet vilket hindrat vattenflödet. År 2002 renoverades tunnelns norra del, och våren 2008 var det dags för den södra.

För att schaktpersonal, betongsprutare och bergbultare skulle komma åt att förstärka tunnelväggarna var man tvungna att pumpa bort det vatten som fanns i tunneln. Uppdraget att borra de hål som behövdes, gick till Styrud Boreal. Beställare var Kalliorakennus AB, planerare och konsult var Pöyry Infra AB samt slutkund Huvudstadsregionens Vatten.

Det handlade om fyra pumpningshål; först 711 mm jordborrning i blockig morän till 7 – 12 meters djup, sedan 610 mm bergborrning till 40 – 76 meters djup, vilket lär vara nordiskt rekord.

Arbetet utfördes under stor tidspress, vilket vi löste genom att arbeta dubbla skift. Jordborrningen tog 1 dag och bergborrningen 3-5 dagar per borrhål. I berget fanns krosszoner med stora vattenflöden. Här användes borrskum för att få upp borrkaxet bättre.

Alla hål träffade perfekt i tunneln. Vi borrade också fyra luftförsörjnings- och kabelhål med 100– 300 mm diameter.

Det var trångt på arbetsplatserna, och vi fick inte alltid ta bort de träd vi önskade. Men vår 58 tons Bauer RTG 16 kom ändå på plats, mycket tack vare skickligheten hos borrarteamet, som ska ha tack för ett proffsigt utfört jobb!

Dela gärna:
Letar du efter något?

Generic selectors
Matcha exakt
Sök i titel
Sök i innehåll
Sök i inlägg
Sök i sidor
Filtrera via kategori
Okategoriserade
Kundcase - Schaktfri ledningsbyggnad
Kundcase - Grundläggning
Kundcase - Geoenergi och vatten
Kundcase - Gruvor och prospektering
Styrudkoncernen
Schaktfri ledningsbyggnad
Grundläggning
Geoenergi och vatten
Gruvor och prospektering