Nyckeln till framgång – på Styruds vis

Hur håller man hjulen rullande och borrkronorna snurrande i en verksamhet där maskiner och fordon ständigt är igång och oftast i tuffa miljöer? Det kan verka som ett mysterium, men nyckeln till Styruds framgång är varken hokus pokus eller ens en företagshemlighet.

Medarbetare med kompetens och engagemang

Se där! Där har vi svaret i fetstil. Medarbetare med kompetens och engagemang är nyckeln till framgång oavsett bransch. Så enkelt! Men ändå den kanske största utmaningen i företagsvärlden idag. Att hitta och inte minst, att entusiasmera och behålla guldkornen som bidrar med det där lilla extra. Att låta medarbetare växa och bidra med sin hela potential.

På Styrud har vi inte bara några guldkorn, utan en hel guldgruva och en viktig åder i den gruvan är verkstaden i Herrljunga. Den nyckeln har faktiskt ingen annan på sin knippa och det är en framgångsfaktor som heter duga.

Med rötterna i Herrljunga och grenar över hela landet

Det var i Herrljunga sagan om Styrud Ingenjörsfirma startade för 40 år sedan. Ett par brunnsborrare bestämmer sig för att satsa på tvären i stället för vertikalt och skaffar sig utrustning för horisontell rördrivning. Pionjärer på den svenska marknaden. En relativt ny teknik för ledningsbyggande och det blev ganska mycket ”lära genom att göra” och reparationer fixade man för det mesta själva.

I grannbyn låg en liten verkstad med mycket kunnande. Jerry Granberg var en av delägarna och bland kunderna fanns en del borrföretag. Det blev så att Jerry och hans kompanjon fick ägna allt mer tid åt borrtekniska utmaningar, både för att reparera utrustning, förbättra detaljer och ibland helt enkelt uppfinna nytt. 2002 köptes verkstaden av Styrud och verksamheten flyttades till Herrljunga. Jerry kom med och var förmodligen det mest värdefulla inventariet. Och han är kvar! Uppfinnare och konstruktör och mycket lojal medarbetare med helt unik kompetens kring borrutrustning in i minsta kugge och ventil.

Jerry Granberg och Fredrik Ström på verkstaden i Herrljunga

 – Vi är här för att lösa borrarnas problem, säger Jerry anspråkslöst. Det är en fri arbetsplats och det är roligt med problemlösning. Fast ibland önskar man nästan att det fanns ett facit att kika i, fortsätter han och skrattar.

De flesta lösningarna hittar man i dialog kollegor emellan. Det är när man bollar sina tankar med en någon på samma våglängd, som lösningarna kommer.

Fredrik Ström är verkstadschef, också han en trotjänare med sina 18 anställningsår på Styrud, och det är Fredrik och Jerry som är varandras bollplank. Till sin hjälp har de också Reine Olsson, som är en lysande stjärna vid svarven och så Gustav Wigfors, som är senaste tillskottet i guldgruvan och just nu yngsta stjärnan på företaget.

Logistik – flaskhals eller raketbränsle

En bit bortanför verkstaden i Herrljunga ligger ”Sågen”, där Styrud har sitt lager och som är en synnerligen viktig kugge i verksamhetens maskineri. På ”Sågen” finns rörlagret, borrkronor, rymmare, bentonit och annat nödvändigt för projekten.

Peter Kylén som basar över ”Sågen”, är en sådan där nyckelspelare som man väldigt gärna vill ha med på plan när matcher ska vinnas. Peter har varit med på resan sedan 1985 och är den som har koll på…allt. Här kapas rör till rätt längd och rätt borrutrustning plockas ihop till resp. ekipage som ska ut på uppdrag. När allting ligger färdigt, sparas mycket tid i projektet och man kan snabbt komma igång med produktion och snabbare komma vidare till nästa kund.

Peter Kylén och Sågen

 – Telefonen ringer precis hela tiden, säger Peter och ofta kan det vara akut – något som måste beställas och tas fram i rödaste rappet.
I de lägena är det ovärderligt med medarbetare som vet exakt vad som behövs och hur att få fram det. Peter kan borrutrustning på sina fem fingrar och har koll på läget.

– Ordning och reda är A och O, utbrister Peter!

Det är något visst med just den här verkstaden

Vad är det som pågår här på dagarna och vad är det som gör den här verkstaden i Herrljunga speciell?

– Det vi gör här går inte att köpa, konstaterar Fredrik enkelt.

Löpande underhåll och reparationer står givetvis på menyn – driftssäkerhet är en trygghet i projekten och sparar pengar i längden. Borriggar och fordon måste hållas igång och det blir förstås också en och annan akutreparation. Men framför allt ligger fokus på förbättringar – att hela tiden söka nya vägar och optimera utrustningen för ökad säkerhet och effektivitet.

– Man vill ju alltid bli bättre på det man gör, säger Fredrik. Vi funderar hela tiden på hur vi kan modifiera riggar och utrustning för att finslipa och förbättra. Till exempel skapa bekvämare arbetsställningar, begränsa antalet lyft och arbetsmoment och minska vibrationer och buller. Och med bibehållen, eller helst bättre prestanda!
Fredrik är inte alltid helt nöjd med den utrustning som finns att köpa på marknaden, så i Styruds verkstad bedrivs också ett tämligen omfattande utvecklingsarbete och ren nytillverkning. Sådant som inte går att köpa…

StyroRock Navigator är ett exempel på uppfinnarådran. Två borrare stötte på problem vid styrd borrning där materialet var för hårt. ”Vi behöver ett sätt så vi kan komma igenom berg även vid styrd borrning.” Jerry lade pannan i djupa veck tillsammans med borrarna och efter en del funderande, byggande och några mer eller mindre lyckade test på bakgården var succén ett faktum; StyroRock Navigator var född och Styrud tog patent på lösningen (som riggtillverkaren Ditch Witch sedermera köpte). Men det är fortfarande Styrud som har expertisen på området! Med StyroRock har berget blivit en genväg i stället för ett hinder vid ledningsbygge.

Styrd borrning genom berg med StyroRock i Göteborg

Senaste utvecklingsprojektet var att bygga om en gammal liggarbalk; en 80-talsmaskin som nu fått en totalgenomgång och en rejäl uppgradering vad gäller driftssäkerhet och arbetsmiljö. Den har bland annat försetts med radiostyrning, ny mast, nytt underrede, ett nykonstruerat utkast för borrkaxet, ny injektor för jämn oljetillförsel, samt nödstopp för lufttillförsel.

Under vintern har man också hunnit med att bygga en ny pumpstation för bentonit. En enhet som kan användas separat och som frigör kraft åt borriggen. Pumpstationen är byggd ”på lediga stunder” av en begagnad lastbilsmotor och delar från en skrotad borrigg. Effektivt, nytänkande och återvunnet på samma gång!

Liggarbalk och pumpstation redo att gå ut i produktion.

Yrkesstolthet och utmaningar

Ja, vad är det som driver människor? När det gäller kollegorna på Styrud i Herrljunga verkar svaret vara yrkesstolthet och att växa med nya utmaningar. Det är segerns sötma, var gång en ny idé omsätts i verkligheten.

– Vi har fördelen av att det finns resurser att ta tillvara på synpunkter och idéer från våra kollegor på riggarna, konstaterar Fredrik. Det ger ju en styrka.

Här finns kreativitet och fantasi så det räcker och lägger man ihop det med stor kompetens inom mekanik och hydraulik, kombinerat med unik erfarenhet från borrbranschen – då har man en nyckel till framgång.

Jerry börjar trappa ner och ser pensionen närma sig. Han övar på att vara pensionär en dag i veckan och Styrud har helt klart en utmaning i att hitta ersättare för en sådan kunskapsbank.

Dela gärna: