Schaktfri ledningsdragning när Lerums kommun agerar för miljön

Lerums kommun har beslutat att stänga sitt reningsverk i Floda och ansluta kommunens spillvattennät till det regionala nätet för rening i Rya avloppsreningsverk i Göteborg. Åtgärden genomförs för att möta fastslagna miljömål och minska utsläppet av kväve från Floda reningsverk. Lerums kommun är miljödiplomerad – en av landets första kommuner som har en hel kommunförvaltning diplomerad. Innan reningsverket kan stängas, anläggs en ny överföringsledning och pumpstationer byggs eller byggs om. Ett omfattande uppdrag värt 20-25 miljoner som Styrud fått förtroende att genomföra.

Utredning och planering inför projekt ”Överföringsledning Floda – Hunstugan” har pågått i flera år och nu är det dags att sätta borren i backen, något som gläder Styruds marknadschef Rolf Borrås.

– Det här är en utförandeentreprenad med många delmoment och sådant passar oss som hand i handske, menar Rolf. Styrud har en mycket omfattande verktygslåda och det är alltid extra roligt med den här typen av projekt, där vi genom kombination av flera metoder hittar den mest optimala lösningen. Vi etablerar oss med platskontor och bodar i Floda nu i april och sedan blir det full aktivitet.

Avloppsnätet ska i princip vändas helt om och pumpstationerna behöver anpassas efter sin nya uppgift. Fyra stationer berörs och det blir både nybyggnation, flytt och uppgradering för att få rätt dimension och prestandan. Ledningssträckan ska kompletteras och det betyder att sammanlagt 2400 meter ny överföringsledning – 450 mm plaströr – ska förläggas. På sträckan råder givetvis lite olika markförhållanden och därför krävs olika metoder för att få ledningen på plats.


Illustration från www.lerum.se

Styrd borrning används där inga hinder förväntas i marken och är inplanerad för sammanlagt 800 meter i det här fallet. Ett par sträckor på tillsammans ca 700 meter, utgörs av solitt berg och där används StyroRock – Styruds egenutvecklade metod som möjliggör styrd borrning i berg. På dessa sträckor borras först pilothål med StyroRock-riggen och med samma maskin ryms hålen upp till 305 mm. Därefter raiseborras till slutdimension.Mathias Jolgård, Styruds projektledare

Mathias Jolgård, Styruds projektledare

Det finns ett par avsnitt av ledningssträckningen som inte lämpar sig för schaktfri ledningsdragning, så det blir ca 500 meter jordschakt och även ett kortare stycke bergschakt.

 

Mathias Jolgård är platschef för projektet och hans kontorsvägg är tapetserad med ritningar och flödesscheman. Han är entusiastisk inför projektstarten och konstaterar att det är många trådar att hålla i.

– Utmaningen här ligger i att det är många aktiviteter av vitt skilda slag som pågår parallellt. Men med rutinerade gubbar vid borriggarna och projektledning på plats hela veckorna känns det tryggt. Sånt här har vi ju gjort förr, så det är inte precis några hjul som ska uppfinnas på nytt.

Arbetena med den nya överföringsledningen pågår hela sommaren och hösten och beräknas vara klara i slutet av året.

Läs mer om projektet

Artikel i NoDig info nr 3, 2013

Lerum kommuns hemsida

 

Vill du veta mer om Schaktfri ledningsdragning, välkommen att kontakta:

Anders Jacobsson, Göteborg: 0705-63 96 79 / anders.jacobsson@styrud.se
Joacim Kullinger, Stockholm: 0705-21 37 48 / joacim.kullinger@styrud.se

Dela gärna:
Letar du efter något?

Generic selectors
Matcha exakt
Sök i titel
Sök i innehåll
Post Type Selectors
Sök i inlägg
post
page
kontor
jobb
Sök i sidor
aopages
metod
kontaktpersoner
tjanster
Filtrera via kategori
Okategoriserade
Kundcase - Schaktfri ledningsbyggnad
Kundcase - Grundläggning
Kundcase - Geoenergi och vatten
Styrudkoncernen
Schaktfri ledningsbyggnad
Grundläggning
Geoenergi och vatten