Schaktfritt ger stabilitet åt Europas digitala motorväg

En 256 mil lång fiberkabel från Berlin till Haparanda – Europas nya digitala motorväg med kapacitet motsvarande tre miljoner (!) gånger datamängden som är möjlig via en vanlig fiberuppkoppling. Ledningen sträcker sig genom land och hav och ansluts nu till Sverige via ett landfäste i Borrby Strand vid Simrishamn på Österlens kust.

Den digitala motorvägens sträckning genom Sverige /Pressbild

Ungefär en fjärdedel av ledningssträckan, 62 mil,  är till havs där kabeln viktas på botten och där hav möter land ställs höga krav på säker förankring. Vid Borrby Strand utförs en 400 meter lång styrd borrning ut i havet, ca. 5-6 meter under havsbotten och där ute i havet dras sjöledningen in och vidare in i svensk mark. Borrby Strand är en badplats med långgrunt vatten som gränsar till ett för fiskenäringen känsligt område. Sanden och sanddynerna är lättrörliga och att borra under havsbottnen är det enda sättet att uppnå stabilitet där  ledningen angör land. Skonsam schaktfri ledningsbyggnad innebär fördelar för både miljö, badgäster och ålyngel, i tillägg till ett stabilt och tryggt landfäste för sjökabeln.

Styrud vid Borrby Strand

Vy från Styruds arbetsplats på Borrby Strand / Foto: Peter Malmgren, Ystad Allehanda

 

Sverige har en unik kombination av förutsättningar som gör att världens stora techbolag är intresserade av att etablera sig här; klimatet (dvs. kylan), stora ytor, grön el, bra geopolistiskt läge och en stabil digital infrastruktur. Den nya digitala motorvägen kommer att kosta ca en halv miljard kr och ha en kapacitet motsvarande nuvarande internettrafiken i hela Norden.

Dela gärna: