Sommarpraktikanter hos Styrud

Styrud är en spännande framtida arbetsplats för många studenter på landets tekniska högskolor. Dock är kunskapen om den teknik vi arbetar med ganska liten på många håll, då den knappt berörs i skolornas undervisning. För att öka kunskapen om både företaget och den teknik vi arbetar med har vi i år två sommarpraktikanter, Andréa Palmberg och Daniel Kallus, som båda går Väg- och vattenbyggnadsprogrammet på Chalmers. Under sex veckor är de både ute i produktionen för att testa på våra olika borrtekniker, och inne på kontoret för att ta del av maskineriet bakom. Vi har passat på att intervjua Andréa.

Varför valde du Styrud?
–          Jag ville få möjligheten att se hur det fungerar med schaktfria metoder. Det känns som att det är framtiden då det ger mindre påverkan på både miljö, trafik och människor än vad den traditionella schaktningen gör. Styrud är det ledande företaget inom just schaktfritt ledningsbyggande tack vare dess kompetens och stora utbud av borrtekniker, vilket gjorde att jag ville praktisera på just Styrud.

Hur är det att praktisera på Styrud?
–          Det är jättespännande.Under de tre veckor jag har varit här har jag redan fått vara med på tre av Styruds många borrtekniker; jordraket, styrd borrning och hammarborrning. Jag har fått testa på allt från att slipa rörtill att köra en styrd borrning-maskin. Det är en fantastisk möjlighet att få vara med och prova själv, jag har fått kunskap som jag aldrig hade kunnat läsa mig till.

Vad har du lärt dig?
–          Hittills har jag fått kunskap om hur några av Styruds många borrtekniker fungerar, när man använder vilken metod och vilkenstor fördel det är i många situationer att borra istället för att gräva. Jag har t.ex. varit med och hammarborrat ett rör under E6:an, vilket inte påverkade trafiken alls. Om man istället hade valt att gräva ner röret hade man behövt stänga av en bit av E6:an vilket hade påverkat trafikanterna avsevärt.

Har du läst om schaktfritt ledningsbyggande i skolan?
–          Nej, vi har inte läst något om schaktfritt ledningsbyggande. Dock var vi på ett studiebesök på Lackarebäcks vattenverk under en hydraulikkurs och då fick vi se bilder från bl.a. rörspräckning, som är en schaktfri metod.

Skulle du kunna tänka dig att arbeta med det här i framtiden?
–          Ja, det skulle jag absolut kunna tänka mig att göra. Det är en spännande bransch som jag tror har en bra framtid i och med de fördelar som schaktfritt innebär. Dessutom tycker jag att det är roligt att jobba med projekt då det är en varierande arbetsform med ständigt nya utmaningar.

Tobias Wingqvist är affärsområdeschef för ledningsbyggnad och är mycket nöjd med tillskottet.
–          Styrud har tagit detta steg med praktikanter eftersom vi känner att det är en framtidsbransch som kommer att kräva mer kunskap även av akademisk karaktär framöver. Styrud har en aktiv och viktig del i byggandet av framtidens infrastruktur. Vi tycker att det har varit väldigt positivt att ha sommarpraktikanter hos oss och kommer troligtvis att fortsätta med det säger Tobias.

Dela gärna: