Stabila pålar för Lisebergs nya bergbana

Nordens största nöjespark, Liseberg, bygger en ny bergbana som kommer att stå klar för publiken sommaren 2014. Projekt Helix blir Lisebergs största åkattraktion någonsin – en 1,4 km lång åktur på 2 minuter och med hastighet på uppemot 100 km/h. För ca 200 miljoner kronor ska detta ska bli bergbanornas Rolls-Royce med extra allt! 

Helix på Liseberg

Illustration över nya bergbanan från liseberg.se

Styrud har fått det stora förtroendet att utföra borrade pålar som grundläggning för bergbanan. Sammanlagt rör det sig om ett 60-tal pålar som borras och förankras tryggt och stabilt ca 1-2 meter ned i solitt berg. Pålarna stoppslås och betongfyllds för att sedan gjutas in i en bottenplatta. Arbetet med pålarna beräknas vara klart på 3-4 veckor. På plats för uppdraget finns Åke Eriksson och Janne Ståhl med sin Multipurpose Drill MDT230 från Global Drilling i Italien. En mycket stark allroundmaskin som klarar många olika typer av tuffa uppdrag.

Det är inte första gången Styrud är på Liseberg. Borrning har tidigare utförts bland annat vid Taubehuset, Spegelhuset, Polketten och Kaninlandet. Då har det framför allt rört sig om schaktfritt ledningsbyggande med styrd borrning  för t ex fjärrkyla, el och gas. Den metoden bygger på att man arbetar från markytan och styr borren med hjälp av elektronik, styrsked och jetspolning. Först borras ett pilothål som sedan ryms upp i ett eller flera steg beroende på önskad slutdimension.

– Det har nästan blivit till en tradition att Styrud är på Liseberg varje vinter i ett eller annat ärende, säger Anders Jacobsson som är regionchef för den schaktfria verksamheten i Väst. Och är vi inte där på uppdrag, får vi väl köpa biljett och gå på julemarknad som alla andra.

Miljoner juleljus i träden utefter huvudstråket tar blickarna från de spännande aktiviteter som pågår bakom kulisserna. Ett plank och en häck separerar den stora arbetsplatsen uppefter kullen från Lisebergs julmarknad som pågår för fullt.

Helix har en egen webbplats, där du kan läsa mer om projektet och få en virtuell åktur.

Vill du veta mer om borrad grundläggning

Välkommen att kontakta
Johan Blomdahl
Tel 0703-49 60 42 / johan.blomdahl@styrud.se

Dela gärna: