Vattenborrning vintertid i väglöst land

Byn Saivorova ligger på västsidan av Kalixälvens sjösystem, ett par mil från Kiruna. Området är berömt för sitt fiske och följaktligen har ett antal fjällstugor byggts i området. Sommartid krävs båt för att ta sig till byn; vintertid finns en isväg över älven, som på den här platsen går parallellt med vägen till Nikkaloukta.

Det här var förutsättningarna när en av stugägarna hörde av sig och ville ha en vattenbrunn borrad. Vi insåg direkt att vinterjobb var enda lösningen. När isvägen öppnats, körde först borriggen över och sedan följde kompressorn.

En bandförsedd rigg var en förutsättning för att ta sig till platsen för borrningen, och blev samtidigt en begivenhet i Saivorova. Stugägarna gick man ur huse och hela tiden som borrningen av brunnen pågick (99 meter, för den som vill veta) hade vi en intresserad publik.

Tack vare den hårdfrusna marken slapp man de markskador som är så svåra att undvika sommartid. Och ska man döma av intresset bland övriga stugägare, så bär det snart av till Saivorova igen …

Dela gärna: