Schaktfritt på flera sätt – ny vattenledning till Fjugesta

Mellan Örebro och Fjugesta pågår bygge av en ny, 2 mil lång överföringsledning som framöver kommer att förse invånare i Fjugesta med vatten. Eftersom vattenverket i Fjugesta är uttjänt, kommer det att avvecklas när den nya vattenledningen tas i bruk och dricksvatten i stället levereras från Örebro. Ledningsbygget som är indelat i fem etapper startade i mitten av 2017 och kommer att vara klart vid årsskiftet. Örebro kommun har anlitat NCC som entreprenör och Styrud har fått förtroendet att genomföra sträckorna där schaktfritt ledningsbygge planerats in.

Överföringsledningen följer på ett ungefär riksväg 204 från Fjugesta och går parallellt med E18 in till Örebro för anslutning till befintligt nät. Henrik Bernövall är Styruds projektledare i detta utmanande projekt, där han fått administrera ett flertal metoder och riggar för de schaktfria delsträckornas olika förutsättningar.
– Vi började i oktober förra året med 500 meter styrd borrning i Berglunda inne i Örebro, säger Henrik. Det avsnittet utförde vi direkt åt kommunen, som vi har ramavtal med.

Tidigt i våras inleddes arbeten åt NCC på projektets etapp 3 utefter E18. Detta är den längsta sträckan, där det inledningsvis planerades för en mil schaktfritt ledningsbygge, men där markförhållanden gjorde att man slutligen landade på ca 6000 m borrning och resten schakt.

Merparten av borrningarna har utförts med en D60 borrigg för styrd borrning. Alla vägpassager – 9 stycken – har haft skyddsrör av stål som krav för extra säkerhet och här har i stället hammarborrning eller auger använts, beroende på hur hårt materialet i marken varit.
På den här etappen skall ledningarna även dras under Svartån, som för övrigt är källan som Örebro tar sitt dricksvatten ifrån, och här råder mycket speciella förhållanden.

– För att ta ledningen under Svartån har vi etablerat vår största rigg för styrd borrning, en PD100, berättar Henrik. Ledningen ska ned ca 8 m under ån och på 200 m vi tar oss igenom 3-4 olika sorters material – även berg – och här är det AT-borrning som gäller.

Henrik konstaterar att man står inför en hyfsat komplicerad utmaning. Det är 2 pilotborrningar på 314 mm som ska utföras på den 200 m långa sträckan under ån. Borrhålen ryms därefter upp till 450 mm, innan 315-ledningarna dras igenom.
Den första pilotborrningen är klar och gick som förväntat. Löper allt på som det ska, går PD100 vidare till nya utmaningar om en månad och Örebro och Lekebergs kommuner är i hamn med sin nya vattenledning till årsskiftet.

 

Vill du veta mer?

Här kan du läsa mer om ledningsbyggnad på Styruds vis och hitta kontaktpersonen som är närmast dig.

Dela gärna:
Letar du efter något?

Generic selectors
Matcha exakt
Sök i titel
Sök i innehåll
Sök i inlägg
Sök i sidor
Filtrera via kategori
Okategoriserade
Kundcase - Schaktfri ledningsbyggnad
Kundcase - Grundläggning
Kundcase - Geoenergi och vatten
Kundcase - Gruvor och prospektering
Styrudkoncernen
Schaktfri ledningsbyggnad
Grundläggning
Geoenergi och vatten
Gruvor och prospektering